آموزش جامع تعمیر موتور کولر گازی و کولر آبی

آموزش جامع تعمیر موتور کولر

اگر موتور کولر گازی یا آبی شما دچار مشکل شده است، وب‌سایت سرماگرمای ایرانیان خواندن مطلب آموزش جامع تعمیر موتور کولر گازی و کولر آبی را به شما توصیه می‌کند

موتور کولر آبی و کولر گازی به عنوان اصلی‌ترین و مهم‌ترین قطعه در این سیستم‌های سرمایشی شناخته می‌شود. استفاده از این سیستم‌های سرمایشی در فصول گرم سال بسیار زیاد می‌شود. تقریباً در تمام نقاط کشور برای تعدیل دمای محیط از این سیستم ها بهره برده می‌شود. کولرهای گازی و آبی مانند سایر لوازم مصرفی و مورد استفاده خانگی ممکن است در طول زمان استفاده دچار مشکلاتی شوند و یا از کار بیفتند و در نهایت نیاز به تعمیر یا تعویض قطعات داشته باشند. سرویس کردن مستمر تمامی قطعات کولر می‌تواند عمر مفید و عملکرد آن را بهبود ببخشد. در این مطلب سعی می‌کنیم که نحوه تعمیر موتور کولر گازی و کولر آبی را به گونه‌ای توضیح دهیم که افراد عادی بتوانند بدون مشکل این کار را انجام دهند.

تعمیر موتور کولر گازی

به صورت کلی در کولرهای گازی 3 نوع موتور استفاده می‌شوند که هرکدام با داشتن ویژگی‌ها و قابلیت‌های مختلف در موقعیت‌ها و شرایط مختلفی استفاده می‌شوند.

  1. موتور پیستونی: کمپرسور پیستونی دارای یک عملکرد مشابه با سیلندر و پیستون ماشین است که رفت‌وبرگشت پیستون باعث می‌شود که گاز مبرد موجود در محیط کمپرسور ‌به داخل سیلندر مکیده شود و بعد از فشرده شدن با فشار وارد سیستم می‌شود.
  2. موتور روتاری: کمپرسور روتاری یا دوار، تیغه‌ها با گردش 360 درجه‌ای عمل مکش و تراکم گاز مبرد را انجام می‌دهند. زمانی که گاز مبرد وارد کمپرسور می‌شود، در اثر چرخش تیغه‌ها با پره‌ها برخورد می‌کند و این برخورد باعث می‌شود که گاز با فشار مناسبی به سمت دریچه‌های خروجی هدایت شود
  3. موتور اسکرول: این کمپرسور در ظرفیت‌های بالا (مانند اسپلیت ایستاده) استفاده می‌شوند. مکانیسم داخلی این موتور از دو قطعه حلزونی تشکیل شده که یکی ثابت و دیگری متحرک است. حرکت حلزون باعث می‌شود که گاز مبرد فشرده شود و به طرف دریچه خروجی هدایت شود.

تعمیر موتور کولر گازی و کولر آبی

مشکل اورلود در تعمیر کولر گازی

درصورتی که کولر گازی باد گرم تولید کرد نشان از اورلود کردن آن دارد. معمولاً برای اورلود کردن موتور کولر گازی یک فیوز در نظر گرفته شده است که در دمای 70 درجه جریان برق کمپرسور را قطع می‌کند. اگر فیوز کار نکرد بلافاصله کولر را خاموش کنید. همچنین می‌توانید برای تشخیص اورلود کمپرسور از یک اهم‌متر استفاده کنید و کانکتور سیم‌پیچ‌ها را تست کنید. در صورتی که کانکتورهای به هم راه دادن به معنی سلامت سیم‌پیچ است. برای برطرف کردن ایراد اورلود، دریچه کندانسور کولر گازی را باز کنید و با احتیاط و بدون تماس مستقیم دمای موتور را بررسی کنید. اگر موتور داغ بود به معنی اورلود است. می‌توانید اول با جریان آب کمپرسور را خنک ‌کنید و سپس به رفع مشکل اصلی بپردازید. دلیل اصلی اورلود معمولاً کمبود گاز مبرد است که ممکن است براثر مواردی مانند نشتی یا مسدود بودن لوله رخ دهد. کمبود گاز مبرد منجر به افزایش دمای کمپرسور می‌شود. توجه داشته باشید در صورت اورلود باید فیوز اصلی را قطع کنید و لوله‌ها را به دقت بررسی کنید.

این مطلب هم برای شما مفید خواهد بود: عوامل خراب شدن کولر گازی

کثیف شدن قطعات

اگر سوکت­های ترمینال روغنی شوند می‌تواند به برقراری اتصال منجر شود. بنابراین برای بررسی کردن این مورد درپوش ترمینال کمپرسور را بردارید و مطمئن شوید که سوکت­های کمپرسور تمیز هستند و روغنی نیستند. همچنین گردوغبار یا برفک گرفتن کویل­های اواپراتور هم می‌تواند باعث روشن و خاموش شدن کمپرسور با فواصل کم شود. اگر کندانسور کثیف باشد می‌تواند باعث شود که کمپرسور مدت زیادی کار کند و خاموش نشود. زیاد بودن ماده مبرد، مسدود شدن شیر انبساط و هوا گرفتی کندانسور نیز می‌توانند باعث کار کردن بیش‌ازحد کمپرسور شوند.

سروصدای کمپرسور

یکی دیگر از موارد تعمیر کولر گازی ، شل بودن پیچ‌های کمپرسوری یا ضعیف بودن فوندانسیون آن است که می‌تواند دلیل اصلی سروصدای کمپرسور باشد. بنابراین تمام پیچ‌ها را بررسی و در صورت نیاز آن‌ها را محکم کنید. همچنین فرسوده شدن قطعاتی مانند پیستون‌ها، گژن پین­ها و شانون­ها نیز می‌توانند دلیل آلودگی صوتی موتور کولر گازی باشند که باید تعویض شوند. برگشتن گاز مبرد به خط مکش نیز می‌تواند باعث تولید صدای بیش‌ازحد از کمپرسور باشد. محل نصب حباب حساس شیر انبساط و شیوه اتصال آن روی لوله مکش را بررسی کنید و شیر انبساط را مجدداً تنظیم کنید. همچنین تنظیم روغن موتور می‌تواند باعث از بین رفتن سروصدای کولر شود.

صدای بلند کولر در تعمیر موتور کولر گازی

سوختن موتور

در ادامه آموزش تعمیر موتور کولر گازی باید بدانید که برای تست بدنه موتور، ابتدا سیم‌های موتور کولر گازی را جدا کنید. یک طرف سیم اهم‌متر را به کانکتور و سر دیگر را به لوله رفت یا بدنه کمپرسور متصل کنید. اگر اهم‌متر بوق زد مشکل از کمپرسور و سیم‌پیچ است که نشان می‌دهد کمپرسور کولر گازی سوخته است و باید جایگزین شود. اما اگر اهم‌متر بوق نزد، سیم‌پیچ و روتور را بررسی کنید که برای این کار باید سوکت کابل استارت را از ترمینال کمپرسور جدا کنید و موتور را فقط 3 ثانیه و با دقت بالا با اتصال به برق مستقیم و یا با روشن کردن کولر روشن کنید. اگر کمپرسور در این 3 ثانیه کار نکرد مطمئناً سوخته است . اگر کمپرسور با صدای اضافی یا قفل کردن شروع به کار کرد نشان می‌دهد که ایراد از روتور است که باز هم نمی‌توان کمپرسور را تعمیر کرد و باید جایگزین شود. اما اگر موتور کولر گازی به خوبی کار کرد ممکن است که مشکل در اثر گیر کردن شیر برقی یا مسدود بودن لوله مویین، یا افت فشار کمپرسور باشد.

افت فشار کمپرسور

 در مراحل مختلف تعمیر موتور کولر گازی باید به بررسی فشار آن بپردازید. برای آنکه فشار موتور کولر گازی را بررسی کنید لازم است که ابتدا گاز سیستم را تخلیه کنید. سپس لوله‌های واحد خارجی را باز کنید و پنل بیرونی را آزاد نمایید کمپرسور را کاملاً محتاطانه در حالت سرمایش و به مدت کمتر از 10 ثانیه روشن کنید. با انگشت خودتان جلوی هوای خروجی کمپرسور را بگیرید. اگر کمپرسور سالم باشد شما قادر نخواهید بود بیشتر از 5 ثانیه دست خودتان را بر روی خروجی گاز نگه دارید. اگر تشخیص دادید که کمپرسور دچار افت فشار شده است، شیر تغذیه آب کندانسور، نشتی و میزان شارژ گاز سیستم را بررسی کنید.

مقاله پیشنهادی برای شما : بهترین روش برای تست کمپرسور کولر گازی

موتور کولر آبی

موتورهای کولر آبی از نوع قفسی هستند که به دلیل اینکه با استفاده از خازن و یا مقاومت دو دور راه‌اندازی می‌شوند به موتورهای خازنی هم شهرت دارند. از جمله مهم‌ترین مشکلاتی که ممکن است برای موتور کولر آبی به وجود بیاید به شرح زیر هستند.

تعمیر موتور کولر گازی

 نیم‌سوز شدن موتور 

در صورتی که موتور باد گرم تولید کند می‌تواند نشان‌دهنده نیم‌سوز شدن آن باشد. البته باید پمپ، آب‌رسانی و سایر قطعات دیگر از قبل بررسی شوند. اگر تمام آن‌ها سالم بودند به سراغ تعمیر موتور کولر آبی بروید. قبل از تعمیر موتور لازم است که ابتدا با آمپرمتر میزان جریان موتور کولر را اندازه‌گیری کنید. هر موتور دارای یک جریان مشخص است که بر روی بدنه آن حک شده است و باید بر اساس آن میزان جریان را اندازه‌گیری کنید. اگر جریان اندازه‌گیری شده چندین برابر جریان حک شده باشد نشان از نیم‌سوز شدن موتور دارد. همچنین داغ شدن بیش‌ازحد و تولید بو نیز می‌تواند نیم‌سوز شدن کولر آبی را ثابت کند.

عدم کار کردن موتور کولر آبی

اگر موتور کار نمی‌کند ابتدا باید واترپمپ را بررسی کنید که کار می‌کند یا خیر. اگر واترپمپ مشکلی نداشت بررسی کنید که برق به موتور می‌رسد یا خیر. اگر برق‌رسانی به موتور مشکلی ندارد ممکن است که سیم‌پیچی داخلی آن مشکل داشته باشد و لازم است که یک فرد متخصص آن را ببینید. همچنین ممکن است که سیم‌پیچ راه‌انداز سوخته باشد و یا به کلید گریز از مرکز متصل نباشد. سفت بودن بیش ‌از اندازه تسمه، نیم‌سوز شدن سیم‌پیچی دور تند و یا سوختن خازن راه‌انداز نیز می‌توانند دلایل دیگری برای روشن نشدن موتور کولر آبی باشند که باید بررسی شوند.

موتور فقط با یک دور کار می‌کند

احتمال دارد در این مورد سیم مربوط به دور دوم از صفحه کلید موتور قطع شده باشد. پس از قطع کردن برق کولر سیم‌پیچ موتور را پس از قطع کردن سیم‌های متصل به آن با اهم‌متر اندازه‌گیری کنید و از سلامت آن‌ها مطمئن شوید. البته ممکن است ایراد از پارگی درون استاتور باشد که باید یک متخصص آن را بررسی کند. قطع شدن سر سیم‌های مربوط به کلید تبدیل  و پایه‌های LO  یا HI ، خراب شدن کلید گریز از مرکز و خراب شدن کلید تبدیل از دیگر دلایل تک دوره کار کردن موتور کولر است که باید به دقت بررسی و تعمیر شوند.

سروصدای بالای موتور

 شل شدن پولی‌ها می‌تواند دلیل اصلی ایجاد سروصدا در موتور کولر آبی باشد که باید مجدداً تنظیم شوند. همچنین گشاد شدن یاتاقان‌ها می‌تواند دلیل دیگر سروصدای موتور باشد که باید دو طرف فن را باز کنید و محور را به ‌صورت شعاعی حرکت دهید. اگر حرکت عمودی داشت باید بوش‌ها را عوض کنید و اگر بست یاتاقان‌ها شل بود به فن دست نزنید و با گذاشتن واشرهای مخصوص آن‌ها را محکم کنید. تاب برداشتن محور نیز می‌تواند دلیل سروصدای موتور باشد و باید توسط یکی تعمیرکار ماهر تاب آن گرفته شد. همچنین درگیر شدن پروانه خنک‌کننده با درپوش‌ها نیز می‌تواند سروصدا تولید کند

روشن و خاموش خودبه‌خودی موتور

اورلود سر راه سیم مشترک موتور می‌تواند دلیل روشن و خاموش شدن خودبه‌خودی موتور کولر آبی باشد. تحریک شدن اورلود می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد که باید بررسی شوند. نیم‌سوز شدن موتور، از مدار خارج شدن سیم‌پیچ راه‌انداز، فعال نشدن کلید گریز از مرکز، سفت بودن تسمه، گریپاژ کردن یاتاقان، بسته بودن دریچه هوای کولر و در امتداد نبودن پولی‌ها همگی می‌توانند دلیل تحریک اورلود باشند.

 

هزینه تعمیر موتور کولر گازی در ایران چقدره؟

اگر حس می کنید که مشکل کولر گازی شما از موتور اون هست و به تعمیر موتور کولر نیازمندید، لازمه قبل از هر چیزی عیب یابی کامل دستگاه خودتون رو انجام بدید. هزینه تعمیر کولر گازی در ایران با توجه به نوع عیب کولر و میزان تخصص مورد نیاز اون متغیر هست. موتور کولر گازی جزو قطعات بسیار حساس این دستگاه هست. با توجه به نوع مشکل اون، تعمیرکاران مختلف هزینه مختلفی برای تعمیر دریافت می کنند. اگر می خواید قیمت و هزینه دقیق تعمیر موتور خودتون رو بدونید، لازمه که مشکل اون رو کامل شناسایی کنید یا به تعمیرکار نشون بدین تا با توجه به مشکل شما بهتون قیمت بده.

اولین قدم برای تعمیر موتور کولر گازی چیه؟

اگر می خواید تعمیر موتور کولر رو شروع کنید، اولین قدم پیدا کردن یک تعمیرکار متخصصه که بتونه با دیدن دستگاه شما، به سادگی اون رو عیب یابی بکنه و توانایی تعمیر موتور کولر برند مورد نظر شما رو داشته باشه. دقت کنید که هر موتور کولر گازی ممکنه عیب های مختلفی داشته باشه و یک فرد باید تخصص کافی برای تعمیر رو داشته باشه تا شما بهش اعتماد کنید.

بهترین روش برای تست کمپرسور کولر گازی کدومه؟

برای تست کمپرسور کولر گازی شیوه های مختلفی وجود داره. در جواب این سوال روش های زیادی وجود داره به همین دلیل ما یک مطلب جامع در مورد اون تهیه کردیم که قطعا به شما کمک خواهد کرد. لطفا به لینک زیر مراجعه کنید.
https://sarma-garma.com/air-conditioners-compressor-testing/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *